Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
ewana01 (5680 niezalogowanych)
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
barbara67 napisał:
Ja rozumiem cie doskonale - tez lubie czasami popisywac sie moim ruskim, francuskim no i na deser lacinskimi frazami i znajomoscia mitologii greckiej i rzymskiej - dobrze sie w ten sposob dowartosciowac i pokazac jakie swietne wyksztalcenie daja nam w Pl.

Nie zartuje mowiac, ze ciesze sie z tego co mnie nauczyli w pl. szkole - ale ja bylam zdolna dziewczynka z zapleczem rodziny, ktora pomagala mi w dotarciu do celu = najlepszych ocen itd. Poza tym jedynaczka ktora nie tak latwo zgnoic.

Ale wiem, ze pl. szkola nie jest " dobra" dla uczniow nie tak bardzo zdolnych = zdolnych inaczej . Bo przeciez nie kazdy jednakaowo latwo poradzi sobie z wkuwaniem tablic mendelejewa - pamietacie - chemia ? A i po co to komu pamietac w doroslym zyciu - chyba, ze ma sie prace ktora tego wymaga .

Nauka w pl. szkole w duzym stopniu polega na reprodukcji , wkuwaniu ( bez wzgledu na to czy sie material rozumie czy nie ) i malej elastycznosci w indiwidualnym podejsciu do uczniow.
Nauka w no. szkole to za duzo zabawy , za male wymagania ( mozna to regolowac przez wspolprace z rodzicami ), ale kladzie sie tu duza wage na zrozumienie, na kreatywnosc i przede wszystkim na dopasowanie trudnosci i obszetnosci materialu do poziomu kazdego ucznia i to najbardziej lubie chociaz jest to bardzo pracochlonne

Pozdrawiam

Basia moj kolega jest nauczycielem w TO VG w Kongsberg i on sam zalil sie ze poziom nauki w norwegi jest zanizany do tego najslabszego ucznia. Wiec ja sie nie dziwie ze kilku znich nie ma co robic na lekcjach. Nie wiem jak tu ale ja jak sie nudzilem to pomagalem kolega a jak sie profesor pomylil to sie i jego poprawialo a potem mialo wielkie problemy. Co do tablicy to co, ze znamy ja wszsytcy z pl skoro inni nie wiedza co to takiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
290 Postów

(agnieszkaj81)
Stały Bywalec
Fajnie,ze nadal pamietacie te wszystkie rzeczy ze szkoly.
Czyli tu dziala wszystko na odwrot? Jezeli ktos skonczyl prawo na Harvardzie to pracy nie dostanie a ktos inny bez zadnego specjanlego wyksztalcenia przeciwnie? Pewnie nawet moze przebierac w ofertach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Dareknorge napisal :
Basia moj kolega jest nauczycielem w TO VG w Kongsberg i on sam zalil sie ze poziom nauki w norwegi jest zanizany do tego najslabszego ucznia. Wiec ja sie nie dziwie ze kilku znich nie ma co robic na lekcjach. Nie wiem jak tu ale ja jak sie nudzilem to pomagalem kolega a jak sie profesor pomylil to sie i jego poprawialo a potem mialo wielkie problemy. Co do tablicy to co, ze znamy ja wszsytcy z pl skoro inni nie wiedza co to takiego.

A mi podoba sie to, ze nauczyciel / profesor jest czlowiekiem, ktory przyznaje sie do tego ze nie jest omylny - w Pl. jak nie tytulowales profesorow jak trzeba ( juz nawet nie wspomne o mozliwosci pomylek ) to miales przesrane
To, ze nauczyciel sie myli a uczen to dostrzega i nie boi sie skorygowac jest tez pozyteczna forma nauki - dowodzi tego, ze nikt nie jest nieomylny, umie przyznac sie do bledu, a w przypadku uczniow, ze mysli i reflektuje nad tym czego sie uczy i nie obawia sie represaliow w razie zwrocenia uwagi nauczycielowi.

Ja nie moge sie wypowiadac za wszystkich nauczycieli w szkolach no. ale u mnie kladziemy duzy nacisk na indiwidualne nauczanie i mamy duze zageszczenie nauczycieli w przypadku klasy w ktorej jest duzo uczniow z IOP - indiwidualnym tokiem nauczania.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Dareknorge napisał:
nie jest to za dobre ale tak jest ze latwiej jest kierowac malo inteligentnymi ludzmi. Wiec wszystcy daza do tego.

buhahahahahahahaha
ja konkretnie z tego zdania sie usmialam, bo niewiem czy masz na mysli ze polakami sie trudniej kieruje niz norwegami jako spoleczenstwem?
biorac pod uwage ze w Polsce pozwalamy zeby tak sie dzialo jak sie dzieje juz od 20 lat to jedno mi przychodzi na mysl ze Polacy sa ulomni...
Moge sie zgodzic ze latwiej sie kieruje masa ktora ma dostep do alkoholu, jest wiecznie pijana tak jak u nas w kraju, tu przynajmniej ludzie mysla bo maja ten dostep ograniczony...
i jeszcze jedno-Norwegowie nie znaja angielskiego? to ja niewiem w jakich kregach sie obracasz, bo z tych ludzi co ja spotkalam na przeroznych stanowiskach to wszyscy mowia plynnie i ladnie...tak ze na poczatku to byl szok ze sa dwujezyczni praktycznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
ania_s napisał:
Dareknorge napisał:
nie jest to za dobre ale tak jest ze latwiej jest kierowac malo inteligentnymi ludzmi. Wiec wszystcy daza do tego.

buhahahahahahahaha
ja konkretnie z tego zdania sie usmialam, bo niewiem czy masz na mysli ze polakami sie trudniej kieruje niz norwegami jako spoleczenstwem?
biorac pod uwage ze w Polsce pozwalamy zeby tak sie dzialo jak sie dzieje juz od 20 lat to jedno mi przychodzi na mysl ze Polacy sa ulomni...
Moge sie zgodzic ze latwiej sie kieruje masa ktora ma dostep do alkoholu, jest wiecznie pijana tak jak u nas w kraju, tu przynajmniej ludzie mysla bo maja ten dostep ograniczony...
i jeszcze jedno-Norwegowie nie znaja angielskiego? to ja niewiem w jakich kregach sie obracasz, bo z tych ludzi co ja spotkalam na przeroznych stanowiskach to wszyscy mowia plynnie i ladnie...tak ze na poczatku to byl szok ze sa dwujezyczni praktycznie

Ogolnie ludzimi z niskim wyksztaclceniem. Osoba bez wyksztalcenia nie zadaje pytan.

Nie wiem co masz na mysli mowiac ze w polsce dzieje sie tak od 20 lat.

Jesli chodzi o spozycie alkoholu to norwegi przewyzsza polske o wiele w spozyciu na jednego mieszkanca. Wiec jak bys mogla nie nazywaj naszych rodakow PIJAKAMI i ALKOHOLIKAMI. No chyba ze ty masz tylko takich sasiadow i znajomych i dlatego ucieklas do Norwegii. Co do dostepu do alkoholu to jesli by nie mieli problemow z alkoholem to by byl dostepny bez ograniczen. Widac maja problem tak jak Szwedzi. Poplyn raz statkiem do Dani to zobaczysz trzezwych norkow. 80% jest zalanych.

Co do angielskiego jak pobedziesz tu blizej to zaczniesz to dostrzegac i nie bedac tylko w Oslo, Przejedz sie na polnoc lub po wioskach.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Ogolnie ludzimi z niskim wyksztaclceniem. Osoba bez wyksztalcenia nie zadaje pytan.

Nie wiem co masz na mysli mowiac ze w polsce dzieje sie tak od 20 lat.

Jesli chodzi o spozycie alkoholu to norwegi przewyzsza polske o wiele w spozyciu na jednego mieszkanca. Wiec jak bys mogla nie nazywaj naszych rodakow PIJAKAMI i ALKOHOLIKAMI. No chyba ze ty masz tylko takich sasiadow i znajomych i dlatego ucieklas do Norwegii. Co do dostepu do alkoholu to jesli by nie mieli problemow z alkoholem to by byl dostepny bez ograniczen. Widac maja problem tak jak Szwedzi. Poplyn raz statkiem do Dani to zobaczysz trzezwych norkow. 80% jest zalanych.

Co do angielskiego jak pobedziesz tu blizej to zaczniesz to dostrzegac i nie bedac tylko w Oslo, Przejedz sie na polnoc lub po wioskach.[/quote]

to ze w Polsce pomimo istnego szalenstwa na szczeblach kierowniczych i wciskaniu ludziom ciemnoty od 20 lat dalej sie na to ludzie godza i toleruja taki stan rzeczy.

hmmm wiesz ja bywam w Polsce raz na jakis czas, wiem i widze co sie wyprawia na ulicy i w domach, impreza non-stop, w lecie stalam 20 minut w kolejce w piatkowy letni wieczor zeby kupic szczoteczke do zebow, bo wszyscy po "zapasy" przyszli. Osobiscie lubie prohibicje, przynajmniej towarzystwo po ulicach nie wystaje.

A ty myslisz ze ja wczoraj przyjechalam? Albo ze z domu nie wychodze? Po kit mi jechac na polnoc. Mam tutaj troche okolicznych wiosek przy Stavanger. Zawsze wszedzie bez problemu po angielsku sie dogadalam, czy to byl dytektor, iformatyk, kucharz, czy pomoc kuchenna, sklep etc, wiec przekrojowe towarzystwo...

i wkurza mnie to ze nasze posly-osly tyle kasy biora za nic prawie i jeszcze chociaz w jednym jezyku nie rozmawiaja, w ktorym sie mozna dogadac prawie ze wszystkimi, eh...
takie moje zdanie, kazdy ma prawo do swojego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
Ania_s a bylas na wyborach???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Dareknorge napisał:
Ania_s a bylas na wyborach???

nie bylam i nie bede, zaden kandydat na prezydenta oraz zadna partia nie przedstawia NIC! jak to czytam przed wyborami to takie gowno gowniane, kielbasa wyborcza... a jak tylko dojda do wladzy to sie zajmuja pierdolami, wyzywaja, czy inne psy na sobie wieszaja, kultura polityczna zerowa... a nie sory cos tam robia - jak nachapac najwiecej kasy, ustawic siebie i swoja rodzine..
swoja droga nasz nowy prezydent ma podobno 5cioro dzieci ciekawe jakie stolki dla nich przygotowal
DarekNorge ja nie moge o polityce bo mi cisnienie idzie, przynajmniej w Norwegii mam z tym swiety spokoj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A propos polnocy No. - Bergen + Nord Trøndelag i dalej na polnoc ma najlepsza wymowe jez. angielskiego z calej NO.

O Oslo wolole nie wspomne, bo tam jest tylko balagan i jak z samej nazwy wynika : " Tiggerstaden " jak to kiedys Ibsen okreslil - tzn. tygrysie miasto - ludzie sa dla siebie wrodzy i niezyczliwi , no i jeszcze ci obcokrajowcy

Polnoc - od Trondheim w zwyz er best i test
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Dareknorge)
Wiking
To skoro nie glosowalas to nie narzekaj.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok